Uitleg huurtoeslag

Als u denkt dat u in aanmerking komt voor huurtoeslag dan kunt u het direct aanvragen. Als u de toeslag hebt aangevraagd dan krijgt u binnen acht weken bericht van de belastingdienst. Dit bericht staat ook wel bekend als de voorschotbeschikking. Hierin staat vermeld hoeveel huurtoeslag u voorlopig krijgt. Het eerste bedrag staat binnen acht weken op uw rekening.

Beschikking Definitieve berekening
Als het jaar voorbij is kan de balans pas worden opgemaakt van wat u daadwerkelijk hebt verdiend in het jaar dat u huurtoeslag hebt ontvangen. U ontvangt dan de definitieve berekening van uw huurtoeslag: de ‘beschikking Definitieve berekening’. Achteraf wordt dus berekend op hoeveel huurtoeslag u echt recht hebt gehad. Als u meer hebt verdiend dan heeft dat gevolgen voor de huurtoeslag en moet u waarschijnlijk een gedeelte terugbetalen. Als u minder hebt verdiend is het mogelijk dat u een extra bedrag ontvangt.

Op welke rekening laten storten?
Het is mogelijk om het geld van de toeslag op uw eigen rekening te laten storten maar het is ook mogelijk om het op de rekening van de verhuurder over te laten maken. De verhuurder haalt de ontvangen toeslag van de huurprijs af zodat u minder naar de verhuurder over hoeft te maken. Dit is een verstandige optie als u niet goed met geld om kunt gaan. Dan kan het immers niet opgemaakt worden aan andere zaken. Als dit uw voorkeur heeft dan kunt u bij de aanvraag het rekeninnummer van de verhuurder doorgeven in plaats van uw eigen. Doe dit wel in overleg met de verhuurder om misverstanden te voorkomen.